Υγεία

Η σημασία της χειραψίας: Τι δείχνει για την προσωπικότητα;

p 36783

Η σημασία της χειραψίας: Τι δείχνει για την προσωπικότητα;

«Η χειραψία σηματοδοτεί την… αρχή των κοινωνικών σχέσεων.

 

Δείχνει τη διάθεση και το πόσο διαθέσιμη για… οποιαδήποτε επικοινωνία, είναι η κάθε πλευρά. Είναι ένα μικρό τελετουργικό», αναφέρει ο καθηγητής ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Σικάγου, Michael Silverstein.

Ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι, η χειραψία δείχνει πολλά για την προσωπικότητα κάποιου.

 

Πρόκειται για επαφή λίγων δευτερολέπτων, που φανερώνει τη διάθεση, στοιχεία του χαρακτήρα και την άποψη του ενός για τον άλλον.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, όσοι κάνουν δυνατή και σταθερή χειραψία αφήνουν καλύτερες εντυπώσεις.

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι οι αυτοί οι άνθρωποι ήταν πιο ευχάριστοι, ανοικτοί και εξωστρεφείς.

 

Παράλληλα, επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, όσοι κάνουν δυνατή χειραψία σε συνέντευξη για δουλειά, εμπνέουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εργοδότη και αντιμετωπίζονται πιο θετικά. Δείχνει ότι ξέρουν τι θέλουν και έχουν αυτοπεποίθηση.

Έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Σικάγου, μελέτησαν τη σημασία που έχει η χειραψία, για τις επαγγελματικές διαπραγματεύσεις. Παρατηρήθηκε ότι, εκείνοι που άρχιζαν τη συνάντηση με χειραψία, ήταν πιο πρόθυμοι να μοιραστούν πληροφορίες και να καταλήξουν σε συμφωνία.

Όταν τα χέρια ενώνονται, απελευθερώνεται στον οργανισμό οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης όπως την ονομάζουν, η οποία δημιουργεί φιλική και θετική διάθεση.

Αν όμως, η χειραψία δεν γίνει σωστά στη γνωριμία, δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα και επηρεάζεται η εικόνα, που σχηματίζει ο ένας για τον άλλον.

Η άποψη αυτή διατηρείται για αρκετό καιρό, γιατί αποθηκεύεται στο μέρος του εγκεφάλου με τα αρνητικά συναισθήματα.

Παρόλο που η χειραψία θεωρείται κίνηση που γίνεται παγκοσμίως, διαφέρει από περιοχή σε περιοχή.

Σύμφωνα με τον πρώην πράκτορα Joe Navarro, σε χώρες της Μέσης Ανατολής η χειραψία γίνεται πιο ήρεμα, ενώ στην Γιούτα είναι δυνατή και διαρκεί περισσότερο.

Στην Κολομβία προτιμούν να αγκαλιάζουν, ακόμη και κάποιον άγνωστο.

p 36783

About the Author


p 36783