Υγεία

Τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται με τον… καρκίνο – Δείτε τη Δικαστική απόφαση – σταθμός…

p 36396

Τα κινητά τηλέφωνα συνδέονται με τον… καρκίνο – Δείτε τη Δικαστική απόφαση – σταθμός…

 

Η επίσημη -με την… σφραγίδα δικαστηρίου!- σύνδεση ανάμεσα στα κινητά τηλέφωνα και… τον καρκίνο έγινε με αφορμή την υπόθεση του 57χρονου Roberto Romeo, ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Telecom Italia και υποστήριξε στην αγωγή που κατέθεσε, ότι η συνεχής χρήση του κινητού του τηλεφώνου για εργασιακούς λόγους τον έκανε να αναπτύξει όγκο στον εγκέφαλο.

 

Μετά την ετυμηγορία που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, ένα ιταλικό δικαστήριο στην πόλη Iverea επιδίκασε στον Romeo χρηματική κρατική συνδρομή ύψους περίπου 535 δολαρίων το μήνα, αφού ένας εμπειρογνώμονας γιατρός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καρκίνος στον εγκέφαλο του Romeo έπληξε το 23% της συνολικής του σωματικής λειτουργίας. Η σύνταξη θα καταβληθεί στον Romeo από την εθνική ασφαλιστική εταιρεία INAIL, η οποία καλύπτει σχετικές απαιτήσεις για ατυχήματα στο χώρο εργασίας.

 

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο Romeo είπε ότι αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί το κινητό του για περίπου 3-4 ώρες ώρες κάθε μέρα επί 15 συναπτά έτη.

“Δεν είχα άλλη επιλογή παρά να χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο για να μιλήσω με συναδέλφους και να οργανώσω την εργασία μου (…) Για 15 χρόνια έκανα κλήσεις όλη την ώρα, στην δουλειά, από το σπίτι και από το αυτοκίνητο (…) Άρχισα να έχω την αίσθηση ότι το δεξί μου αυτί είναι μπλοκαρισμένο όλη την ώρα και ο όγκος διαγνώστηκε το 2010. Ευτυχώς, ήταν καλοήθης, αλλά δεν ακούω τίποτα επειδή οι γιατροί έπρεπε να αφαιρέσουν το ακουστικό μου νεύρο”, δήλωσε ο Romeo.

Οι επιστημονικές έρευνες είχαν “προειδοποιήσει”

Το 2016, ερευνητές από το αμερικανικό Εθνικό Πρόγραμμα Τοξικολογίας, το οποίο είναι τμήμα των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, ανακάλυψαν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ ενός συγκεκριμένου τύπου ακτινοβολίας, που παράγεται από κινητά τηλέφωνα και του καρκίνου σε πειραματόζωα αρουραίους. Περισσότεροι από 2.500 αρουραίοι εκτέθηκαν σε ακτινοβολία κινητών τηλεφώνων για 9 ώρες την ημέρα κατά τη διάρκεια δύο ετών, γεγονός που προκάλεσε (σε μικρό ποσοστό) ανάπτυξη όγκων σε αρσενικούς αρουραίους. Επρόκειτο για δύο τύπους όγκων: γλοίωμα (καρκίνος του εγκεφάλου) και σβανομάτων (schwannomas) στην καρδιά.

Ο δικηγόρος του Romeo, Stefano Berton, επαίνεσε το δικαστήριο, επειδή δεν επέτρεψε στην υπεράσπιση να υποβάλει άλλες μελέτες σχετικά με τον καρκίνο και την χρήση κινητών τηλεφώνων, οι οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί από εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Ο Bertone είπε ότι αυτή είναι η πρώτη δικαστική απόφαση στον κόσμο που αναγνωρίζει “την σχέση μεταξύ χρήσης κινητού τηλεφώνου και της ανάπτυξης όγκου στον εγκέφαλο”.

About the Author


p 36396