Υγεία

Ποιον Κίνδυνο Αποκαλύπτει το Κόκκινο Χρώμα των Μαλλιών;

Ποιον Κίνδυνο Αποκαλύπτει το Κόκκινο Χρώμα των Μαλλιών;

Η παραλλαγή ενός γονιδίου που έχει συνδεθεί στο παρελθόν με τον… αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος της πιο επικίνδυνης μορφής καρκίνου του δέρματος, φαίνεται πως σχετίζεται και με μια άλλη νόσο.

Ο λόγος για τη νόσο του Πάρκινσον. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης,  η συγκεκριμένη παραλλαγή ευθύνεται για το κόκκινο χρώμα των μαλλιών και για το ανοιχτόχρωμο δέρμα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η ύπαρξη της εν λόγω παραλλαγής στον γενετικό κώδικα συνεπάγεται ότι παράγεται λιγότερη ντοπαμίνη στη μέλαινα ουσία, τη δομή του εγκεφάλου στην οποία οι νευρώνες που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη καταστρέφονται λόγω του Πάρκινσον, και παράλληλα ότι υπάρχει αυξημένη ευαισθησία σε τοξίνες που καταστρέφουν τους νευρώνες.

Είχε παρατηρηθεί εδώ και καιρό ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με Πάρκινσον διατρέχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο μελανώματος, ενώ ο κίνδυνος για τις περισσότερες μορφές καρκίνου κρίνεται ιδιαίτερα χαμηλός, και παράλληλα ότι οι ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μελάνωμα είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν Πάρκινσον. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν περισσότερες, λοιπόν, πιθανότητες να έχουν κόκκινο χρώμα μαλλιών.

About the Author


p 35893