Ειδήσεις

Το σπαρακτικό VIDEO-ντοκουμέντο της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην κηδεία του Φίνου…

p 35733

Το σπαρακτικό VIDEO-ντοκουμέντο της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην κηδεία του Φίνου…

Δείτε το video που ακολουθεί…

ΟΦιλοποίμην Φίνος γεννήθηκε στην Κάτω Τιθορέα της Λοκρίδας το 1907. Ο πατέρας του ήταν γιατρός. Ο ίδιος σπούδασε Νομικά, αλλά ποτέ δεν άσκησε το επάγγελμά του δικηγόρου. Είχε από μικρός το όνειρο να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο.

Όταν έγινε 32 χρονών, πούλησε όλα τα υπάρχοντά του και ίδρυσε στο Καλαμάκι τα «Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο». Το 1940, έκανε και τη πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα, με την ταινία «Το τραγούδι του χωρισμού» με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα.

Φίνος, Αλίκη, Ζωή Λάσκαρη

Σε λίγο καιρό όμως έρχεται η κατοχή. Ο Φιλοποίμην Φίνος, πέρασε πολύ δύσκολές στιγμές. Οι Γερμανοί σκοτώνουν τον πατέρα του, συλλαμβάνουν τον ίδιο και ο εξοπλισμός του κατάσχεται. Όμως δεν πτοήθηκε.

«Μεθύστακας» (από αριστερά): Φιλοποίμην Φίνος, Ζόζεφ Χεπ, Γιώργος Τζαβέλλας

Το 1943 θα ιδρύσει την εταιρεία που έπαιξε τεράστιο ρόλο στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου. Την «Φίνος Φιλμς». Ξεκινά λοιπόν να παράγει τις ελληνικές ταινίες που αγαπήθηκαν από το ελληνικό κοινό. Συνολικά έφτασαν τις 175.

Πολλοί ήταν οι ηθοποιοί που συνεργάστηκαν μαζί του και έγραψαν ιστορία. Γεωργία Βασιλειάδου, Ορέστης Μακρής, Ντίνος Ηλιόπουλος, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Βασίλης Αυλωνίτης, Αλέκος Αλεξανδράκης, Μίμης Φωτόπουλος και πολλοί άλλοι. Επιπλέον, έδωσε μια μεγάλη ώθηση στις διεθνούς καριέρας της Ειρήνης Παπά. Ένα λάθος που του καταλογίζεται, είναι ότι ποτέ δεν πίστεψε ότι η Μελίνα Μερκούρη θα κάνει καριέρα εκτός συνόρων, λόγω του μεγάλου στόματός της. Έχασε έτσι την ευκαιρία να αναλάβει την παραγωγή του «Ποτέ την Κυριακή» και να αναδείξει την εταιρεία του και εκτός Ελλάδας.

 
Σκηνή από την Ωραία των Αθηνών

Μερικές από τις ταινίες που είχε στο ενεργητικό του ήταν οι «Γκόλφω» (1955), «Η Καφετζού» (1956), «Η θεία απ’ το Σικάγο» (1957), «Ο Ηλίας του 16ου» (1959), «Μανταλένα» (1960), «Η Αλίκη στο Ναυτικό» (1961), «Λόλα» (1964), «Οι κυρίες της αυλής» (1966), «Η Στεφανία» (1967), «Γοργόνες και μάγκες» 1968, «Ο Αστραπόγιαννός» (1970) κ.α. Το 1964, με την ταινία «Κορίτσια για Φίλημα», έκανε την πρώτη ταινία με στερεοφωνικό ήχο, που θα προβληθεί μόνο στον κινηματογράφο «Αττικόν». Η τελευταία του ταινία ήταν το 1977, με το «Ο κυρ-Γιώργης εκπαιδεύεται», με την εταιρεία να είναι πλέον χρεωκοπημένη.

Φιλοποίμην Φίνος, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Μάνος Χατζιδάκις

Ο Φιλοποίμην Φίνος, ο άνθρωπος πίσω από τις κάμερες του ελληνικού σινεμά, πέθανε στις 26 Ιανουαρίου του 1977, σε ηλικία 70 ετών.

Δείτε το σπαρακτικό video-ντοκουμέντο: 

About the Author


p 35733