Ειδήσεις

Τώρα ΈΚΤΑΚΤΗ ενημέρωση προς όλους – Ξεκινάει άμεσα η αποστολή ειδοποιητηρίων για τα ανασφάλιστα οχήματα: Όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε

Τώρα ΈΚΤΑΚΤΗ ενημέρωση προς όλους – Ξεκινάει άμεσα η αποστολή ειδοποιητηρίων για τα ανασφάλιστα οχήματα: Όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε…

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ξεκινάει η… διαδικασία διασταύρωσης, εντοπισμού & αποστολής ειδοποιητηρίων προς τα ανασφάλιστα οχήματα στις 6 Ιουνίου…

Πώς θα γίνει η διασταύρωση;

Η διασταύρωση θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στην ηλεκτρονική βάση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του ΥΠΟΙΚ και την ηλεκτρονική βάση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος.

Τα στοιχεία που θα διασταυρωθούν είναι ο Αριθμός κυκλοφορίας και το ΑΦΜ ιδιοκτήτη.

Έχω ασφαλίσει το όχημά μου.

Πρέπει να κάνω κάτι;

Επειδή είναι η πρώτη φορά που θα σταλούν ειδοποιητήρια και υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξουν απρόοπτα, προτείνουμε ΌΛΟΙ οι ασφαλισμένοι:

– Να ελέγξουν ότι τα στοιχεία που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας (Αριθμός Κυκλοφορίας & ΑΦΜ) είναι αυτά που αναγράφονται πάνω στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους

– Να ελέγξουν ότι το όχημά τους είναι ασφαλισμένο μέσω της ιστοσελίδας του Επικουρικού Κεφαλαίου: www.hic.gr

Η διαδικασία

Μετά τον εντοπισμό ανασφάλιστου οχήματος, μέσω της διασταύρωσης στοιχείων, ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα λαμβάνει ειδοποιητήριο ώστε να ασφαλίσει μέσα σε 8 ημέρες το όχημά του και να πληρώσει το παράβολο των 250€.

Νέο πρόστιμο

Αν ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν συμμορφωθεί, ο νόμος προβλέπει την επιβολή νέου προστίμου 500€ σε συνδυασμό με τις διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Ο νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα ισχύει από τον Μάιο του 2014 και προβλέπει υψηλά πρόστιμα, τα οποία έως τώρα επιβάλλονται σε περίπτωση ελέγχου από την Τροχαία.

Ειδικότερα τα πρόστιμα που προβλέπει ο Νόμος για τα ανασφάλιστα οχήματα περιλαμβάνουν:

Διοικητικές κυρώσεις

  • Αφαίρεση των πινακίδων, της άδειας ικανότητας του οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας για 6 μήνες.
  • Αφαίρεση των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια σε περίπτωση ατυχήματος ή για τρία χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.
  • Χρηματικό πρόστιμο υπέρ του Επικουρικού Κεφαλαίου, με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, 1.000€ για τα λεωφορεία και τα Φ.Δ.Χ., 500€ για τα επιβατικά & 250€ για τα δίκυκλα.
  • Φυλάκιση από δύο μήνες έως 1 χρόνο και χρηματική ποινή έως 3.000€ σε περίπτωση εμπλοκής σε ατύχημα.

Η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες μπορούν να επιστραφούν στον κάτοχο ή στον ιδιοκτήτη του οχήματος, πριν περάσουν τα παραπάνω χρονικά διαστήματα, αν πληρώσει το πρόστιμο και προσκομίσει την απόδειξη πληρωμής καθώς και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για το όχημα.

Ποινικές κυρώσεις

  • Φυλάκιση από 2 μήνες έως 1 χρόνο
  • Χρηματική ποινή έως €3.000

About the Author


p 35568