Υγεία

Πότε “γερνάει” το γυναικείο μυαλό; (ποτέ θα έπρεπε να είναι η απάντηση;)

p 35546

Πότε “γερνάει” το γυναικείο μυαλό; (ποτέ θα έπρεπε να είναι η απάντηση;)

Είναι γεγονός ότι η μνήμη αρχίζει να φθίνει με την… πάροδο των ετών ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν, εκτός από τα χρόνια, πολλές καθημερινές μας συνήθειες.

Όσον αφορά, μάλιστα τις γυναίκες, υπάρχει ένα στάδιο στη ζωή τους, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί ορόσημο και για την κατάσταση της μνήμης ή αλλιώς, αποτελεί τη στιγμή που ξεκινάει να «γερνάει» το μυαλό.

Ερευνητές που παρακολούθησαν ομάδα υγιών γυναικών για 10 χρόνια μετά την εμμηνόπαυση, ανακάλυψαν ότι η μέση πτώση της ικανότητας νοητικής επεξεργασίας ήταν 5% για το συγκεκριμένο διάστημα.

Η ταχύτητα νοητικής επεξεργασίας, που περιλαμβάνει ταχύτητα αντίληψης και αντίδρασης, έδειξε μέση υποχώρηση 1% κάθε 2 χρόνια, ενώ η λεκτική μνήμη υποχώρησε κατά μέσο όρο κατά 1% κάθε 5 χρόνια.

Οι γυναίκες που διανύουν τη δεκαετία των 40 ή 50, οι οποίες θεωρούν ότι ξεχνούν πιο συχνά ή ότι είναι πιο αργές στις αντιδράσεις τους, μπορεί ενδεχομένως να εμφανίζουν συνήθη γήρανση, ανάλογη με τη σταδιακή επιβράδυνση του χρόνου σωματικής αντίδρασης, της ταχύτητας τρεξίματος, του μεταβολικού ρυθμού και άλλων πτώσεων που εμφανίζονται σε όλους στη μέση ηλικία, σημειώνουν οι ειδικοί.


About the Author


p 35546