Υγεία

ΧΡΗΣΙΜΕΣ συμβουλές για την Υψηλή πίεση…

ΧΡΗΣΙΜΕΣ συμβουλές για την Υψηλή πίεση…

Σας έχει τύχει να… πάρετε την πίεση σας και να είναι στα ύψη; Πανικοβληθήκατε; Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε για την αρτηριακή υπέρταση;

Ποιοι κίνδυνοι κρύβονται πίσω από μια υψηλή πίεση; Πως ρίχνουμε την πίεση μας; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε για τα πάντα που έχουν να κάνουνε με την υψηλή πίεση, ποιους χτυπάει; ποια είναι τα συμπτώματα; τι μπορεί να προκληθεί εάν δεν προσέξουμε;

Τι είναι η αρτηριακή πίεση:

Η δύναμη (τάση) του αίματος στα αγγεία των αρτηριών. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο τιμές: με τη συστολική πίεση (ο χτύπος της καρδιάς) και με τη διαστολική πίεση (όπως ηρεμεί η καρδιά μεταξύ των χτύπων).

Τρεις στους δέκα Έλληνες έχουν υπέρταση (δυστυχώς,μόλις το 15% από αυτούς το αντιμετωπίζουν σοβαρά)

Είναι μια σιωπηρή νόσος που συνήθως ανακαλύπτεται τυχαία κατά τη διάρκεια άλλων εξετάσεων. Μόνο όταν είναι πολύ υψηλή μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, αίσθημα κόπωσης, ζαλάδα.

Πως διαγιγνώσκεται η υψηλή πίεση:

Μετράμε την αρτηριακή πίεση αρκετές φορές για να είμαστε σίγουροι ότι οι μετρήσεις είναι αξιόπιστες. Εάν η αρτηριακή πίεση είναι 140/90mmHg ή υψηλότερη πάνω από μία φορά τότε ο ιατρός θα διαγνώσει αρτηριακή υπέρταση. Εάν έχετε σακχαρώδη διαβήτή ή χρόνια νεφρική νόσο η αρτηριακή πίεση θα πρέπει να είναι 130/80mmHg.

Πως γίνεται η μέτρηση της πίεσης:

Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι εύκολη και ανώδυνη, και θα πρέπει να γίνεται από ιατρό ή νοσηλευτή.

Προετοιμασία:

1) Μην πείτε καφέ και μην καπνίσετε 30 min πριν τη μέτρηση (ο καφές και το τσιγάρο ενδέχεται να αυξήσουν για λίγη ώρα την πίεση).

2) Πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν το τεστ (εάν έχετε γεμάτη την κύστη μπορεί να αυξηθεί η αρτηριακή πίεση).

3) Καθίστε τουλάχιστον για 5min πριν τη μέτρηση (οι κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν αύξηση της αρτηριακής πίεσης).

Εφόσον διαγνωσθεί υψηλή αρτηριακή πίεση ο ιατρός θα σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή. Εάν η αρτηριακή πίεση ρυθμιστεί αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η φαρμακευτική αγωγή ενώ ο ιατρός σας θα σας συστήσει κάθε πότε θα πρέπει να γίνετε η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης.

Η έγκαιρη διάγνωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και η έναρξη της σωστής αντιυπερτασικής θεραπείας θα σας βοηθήσει να αποφύγετε προβλήματα στο μέλλον όπως οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια κ.α.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΑΡΤΗΡΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ

Ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης σημαίνει αλλαγή στον τρόπο ζωής και πιθανή έναρξη φαρμακευτικής αγωγής.

Το να ακολουθείτε την αγωγή σας είναι σημαντικό γιατί αυτό καθυστερεί την εμφάνιση των προβλημάτων που προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ παράλληλα σας βοηθά να παραμένετε δραστήριοι.

Στόχος είναι η αρτηριακή πίεση να παραμείνει χαμηλότερη από 140/90mmHg. Πιο συγκεκριμένα στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή νεφρική ανεπάρκεια θα πρέπει να είναι πάντα χαμηλότερη από 130/80mmHg.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να ρυθμιστεί πιο εύκολα όταν :

– Ακολουθείτε υγιεινή διατροφή

– Ακολουθείτε φυσική δραστηριότητα

– Διατηρείτε φυσιολογικό σωματικό βάρος

– Διακόψετε το κάπνισμα

– Διαχειριστείτε σωστά το άγχος

Οι παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής σας ίσως είναι δύσκολο να γίνουν, γι’ αυτό θα μπορούσε κάποιος να κάνει τις αλλαγές αυτές μία μία.

Πολλοί ασθενείς καταφέρνουν να ελέγχουν την αρτηριακή τους πίεση με αυτούς τους τρόπους ενώ κάποιοι άλλοι δεν μπορούν.

Εάν ο ιατρός σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή συνδυάστε την πάντα με αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Θα σας βοηθήσει να κάνετε καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και πιθανόν να σας χορηγηθεί μικρότερη φαρμακευτική αγωγή.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΣΑΣ ΖΩΗ

1) Υγιεινή διατροφή : Προτιμήστε διατροφή χαμηλή σε χοληστερίνη και αλάτι, άφθονα φρούτα και λαχανικά, γάλα με χαμηλά λιπαρά, ψάρια και πουλερικά καθώς και δημητριακά πλούσια σε πρωτεϊνες – ίνες.

Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών και αλκοόλ (όχι πάνω από δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα – ένα ποτό σημαίνει ένα ποτήρι κρασί , μπίρα ή μια μικρή ποσότητα λικέρ).

2) Καθημερινή άσκηση. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και μειώνει τον κίνδυνο για άλλα νοσήματα. Πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας πριν την έναρξη οποιουδήποτε προγράμματος άσκησης.

3) Διατήρηση σωματικού βάρους. Εάν είστε υπέρβαρος πρέπει να μειώσετε το βάρος σας τουλάχιστον 5-10% τον πρώτο χρόνο της αγωγής. Αυτό το ποσοστό μειώνει το ρίσκο για προβλήματα που σχετίζονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Για την απώλεια βάρους προτιμήστε μικρές μερίδες με χαμηλές θερμίδες καθώς και φυσική δραστηριότητα – άσκηση. Στόχος είναι η μείωση του BMI (Body Mass Index) κάτω από 25 (25 – 29,9 υπέρβαρος).

4) Διακοπή καπνίσματος : Το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση. Επίσης χειροτερεύει τα νοσήματα που συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση. Ρωτήστε τον ιατρό σας για προγράμματα και προϊόντα διακοπής καπνίσματος και αναζητήστε ψυχολογική υποστήριξη στην προσπάθεια αυτή.

5) Διαχείριση άγχους. Μάθετε να χαλαρώνετε και να επιλύετε τα προβλήματα που σας προκαλούν συναισθηματική φόρτιση. Η φυσική άσκηση βοηθά αρκετούς ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση άγχους να ηρεμήσουν.

6) Φάρμακα. Είναι απαραίτητα και απολύτως ασφαλή στην αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Εάν έχετε παρενέργειες από τα φάρμακα συζητήστε με τον ιατρό σας προκειμένου να σας αλλάξει τη δοσολογία ή τα σκευάσματα. Δεν πρέπει ποτέ να διακόπτετε από μόνοι σας την αντιυπερτασική αγωγή.

Τέλος θα ήταν σκόπιμο να αναφέρουμε ότι υπό μελέτη βρίσκεται αντιυπερτασικό εμβόλιο (CY T006 – ang Qb) που θα εισάγει αντισώματα στον οργανισμό με σκοπό να μπλοκάρουν αγγειοτενσίνη ΙΙ (αγγειοσυσπαστική ουσία που «καθορίζει» πόσο νάτριο θα συγκρατήσει ο οργανισμός).

Υποστηρίζεται ότι θα αρκούν 3 εμβολιασμοί το χρόνο για απαλλαγή από τη λήψη αντιυπερτασικών φαρμάκων σε καθημερινή βάση.

About the Author


p 35540