ΕΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ: Τι συμβαίνει με την 4η τουρκική στρατιά “του Αιγαίου”; – Η περίεργη “απενεργοποίησή” της…
ΕΣΚΑΣΕ ΤΩΡΑ: Τι συμβαίνει με την 4η τουρκική στρατιά “του Αιγαίου”; – Η περίεργη “απενεργοποίησή” της…
Οι μεγάλοι αριθμοί παραβιάσεων στον αέρα, τα πολλά πολεμικά πλοία που οι… Τούρκοι έστειλαν σε πολλά σημεία του Αιγαίου και γενικώς η “υπερκινητικότητα” που έδειξαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών στην άσκηση ΝΤΕΝΙΖ ΓΚΟΡΝΤΟΥ, μπορεί να ήταν μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης και κάλυψης των πολύ μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Θα ασχοληθούμε με τα δεύτερα. Οι επισημάνσεις που έχουν γίνει από Έλληνες επιτελείς είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες και τα συμπεράσματα χρήσιμα.
Εκτός από την διαπίστωση περί “αποκεμαλοποίησης” των τουρκικών ΕΔ για την οποία γράψαμε χθες, υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στην γνωστή μας 4η Στρατιά. Τη Στρατιά του Αιγαίου.
Φέτος δεν διεξήχθη η διακλαδική αποβατική άσκηση με την επωνυμία EFES (ΈΦΕΣΣΟΣ) η οποία διεξάγεται ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ στην περιοχή DOGANBEY του κόλπου SIGACIK. Στην άσκηση συμμετέχει η ΣΤΡΑΤΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ (με έδρα την Σμύρνη) η οποία μετασχηματίζεται σε Διακλαδικό Στρατηγείο. Σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση του προσωπικού στις επιχειρήσεις κατάληψης κύριας νήσου σε συνδυασμό με την κατάληψη ενδιάμεσης ή και βραχονησίδας/ων. Κάθε χρόνο λοιπόν η τελική φάση άσκησης περιλαμβάνει απόβαση ημέρα και νύκτα, ενώ την τελική φάση παρακολουθεί ο Πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, προσκαλούνται οι ΑΚΑΜ και η διεξαγωγή προβάλλεται επαρκώς από τα τουρκικά ΜΜΕ.
Η άσκηση (EFES-2017), σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΔ διεξήχθη σε πολύ μικρή κλίμακα και κυρίως ασκήθηκε το Στρατηγείο της Στρατιάς Αιγαίου σε επίπεδο ΤΑΑΣ (Τακτική Άσκηση Άνευ Στρατευμάτων).
Δεν είδαμε τον αποβατικό στόλο της Τουρκίας να μετακινείται από τη ΝΒ της Φώκαιας. ούτε και δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή (μετακινήσεις δυνάμεων, κατασκευή υποδομών-παρατηρητηρίων κ.λπ.).
Τα παραπάνω δεδομένα λοιπόν με οδηγούν στις παρακάτω σκέψεις:
α. Δεν υπάρχει ακόμα εμπιστοσύνη της ηγεσίας στο προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων (ιδίως του τουρκικιύ ναυτικού). Ας μην ξεχνάμε πόσα στελέχη SAT-SAS συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15/7/2016.
β. Είναι πιθανό μεγάλο ποσοστό της δύναμης της Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (η οποία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση EFES) είτε έχει συλληφθεί είτε έχει μεταφερθεί στη ΝΑ Τουρκία για να συμμετάσχει στις επιχειρήσεις στην Συρία ή στις επιχειρήσεις κατά του PKK.
γ. Το πιο αθώο σενάριο είναι να πρόκειται για μετασχηματισμό της Στρατιάς Αιγαίου.