Υγεία

Παχυσαρκία – Πώς θα προστατευθείτε, ακόμη και όταν δεν το επιτρέπουν τα γονίδιά σας;

Παχυσαρκία – Πώς θα προστατευθείτε, ακόμη και όταν δεν το επιτρέπουν τα γονίδιά σας;

Πολλοί άνθρωποι έχουν την ατυχία η παχυσαρκία να είναι… εγγεγραμμένη στα γονίδιά τους…

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φορείς μιας συγκεκριμένης μετάλλαξης του γονιδίου FTO έχουν υψηλό κίνδυνο παχυσαρκίας.

Συγκεκριμένα, όσοι έχουν δύο αντίγραφα της μετάλλαξης ζυγίζουν 2,94 κιλά περισσότερα από τα άτομα που δεν είναι φορείς των μεταλλάξεων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, με επικεφαλής την Δρ Μαριαελίζα Γκραφ, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν πάνω από 200.000 άτομα, κυρίως ευρωπαϊκής καταγωγής, που είχαν λάβει μέρος σε μελέτες υγείας.

Συγκεκριμένα επικεντρώθηκαν σε πληροφορίες για το βάρος και τις συνήθειές τους ως προς τη σωματική άσκηση και μελέτησαν πώς αλληλεπιδρούσαν αυτοί οι παράγοντες σε 2,5 εκατομμύρια γονιδιακές μεταλλάξεις.

Το γονίδιο FTO ήταν εκείνο που σχετιζόταν περισσότερο με την παχυσαρκία.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι τα σωματικά δραστήρια άτομα που ήταν φορείς της μετάλλαξης του FTO που σχετίζεται με την παχυσαρκία ήταν πιο ανθεκτικά στις επιδράσεις της, από όσους έκαναν καθιστική ζωή.

Κατά μέσο όρο, η γυμναστική αποδυνάμωνε τις επιπτώσεις της μετάλλαξης κατά 30%.

«Τα γονίδια ξεκάθαρα επηρεάζουν άμεσα το σωματικό μας βάρος, αλλά η επίδρασή τους είναι μικρή. Και έχουμε πάντα την επιλογή στα χέρια μας να τροποποιήσουμε την συμπεριφορά μας έτσι ώστε να έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης», σχολιάζει η Δρ Γκραφ.

Οι αμερικανοί ερευνητές τονίζουν ότι ακόμα και αν η παχυσαρκία είναι εγγεγραμμένη στα γονίδια σας, μπορείτε με τακτική σωματική άσκηση να κρατάτε μακριά τα περιττά κιλά.

Τα στοιχεία δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLOS Genetics… onmed.gr

About the Author


p 34432