Αστυνομικά

Εξαρθρώθηκε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ οργάνωση με λαθραία ποτά…

p 22159

Δηλώσεις του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και του Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας για εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιείτο συστηματικά στην εισαγωγή, παρασκευή και διάθεση λαθραίων αλκοολούχων ποτών και ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης

Προϊστάμενος Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής

«Καλημέρα σας,

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατάφερε να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην εισαγωγή, επεξεργασία και διάθεση στην εγχώρια κατανάλωση λαθραίων αλκοολούχων ποτών καθώς και ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης από την Βουλγαρία.

Μέχρι στιγμής έχουμε συλλάβει δεκατρία (13) μέλη της οργάνωσης, ενώ από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, της Μαγνησίας και της Αττικής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και οινοπνεύματος.

Ενδεικτικό των ποσοτήτων που κατασχέθηκαν είναι ότι  εντοπίσαμε πάνω από -33.000- φιάλες οινοπνευματωδών ποτών, πάνω από -2.600- φιάλες τσίπουρου και ούζου, -11- βαρέλια τσίπουρο, -13- δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη, εργαλεία αποκόλλησης και επικόλλησης ετικετών καθώς και χιλιάδες ένσημες ετικέτες επώνυμων εταιρειών.

Θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία γιατί καταφέραμε να αποδημήσουμε την εγκληματική δράση των μελών της οργάνωσης, που λειτουργούσαν οργανωμένα και συστηματικά, αποκομίζοντας παράνομα μεγάλα οικονομικά οφέλη, στερώντας από το Δημόσιο δασμούς και φόρους εκατομμυρίων ευρώ, σε μια περίοδο αρνητικής οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας.  

Παράλληλα αποτρέψαμε την περαιτέρω εισαγωγή και διάθεση στην εγχώρια αγορά σημαντικών ποσοτήτων νοθευμένων ποτών, που η κατανάλωση τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.  

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εγκληματική δράση της οργάνωσης  θα σας δώσει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.»

Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος

«Καλημέρα σας.

Όπως σας ενημέρωσε αρχικά ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, καταφέραμε μετά από πολύμηνες και εξειδικευμένες έρευνες να εξαρθρώσουμε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιούνταν σε διάφορες περιοχές της χώρας και εισήγαγε από τη Βουλγαρία μεγάλες ποσότητες λαθραίων αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα), με σκοπό τη διάθεση τους στην εγχώρια κατανάλωση.

Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν 13 ημεδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράβαση της νομοθεσίας περί σημάτων, πλαστογραφία και παραβάσεις του τελωνειακού κώδικα. Επιπλέον, συνελήφθη μία ημεδαπή για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Για την ίδια υπόθεση και για τα κατά περίπτωση αναφερόμενα αδικήματα αναζητούνται ακόμη τριάντα εννέα (39) άτομα.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας που διενήργησαν έμπειροι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης εισήγαγαν από τη Βουλγαρία λαθραία αλκοολούχα ποτά και ποσότητες οινοπνεύματος, τα οποία στη συνέχεια αποθήκευαν και επεξεργάζονταν με σκοπό την διάθεσή τους σε κάβες ποτών ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Με τη δραστηριότητα τους αυτή, κατάφερναν να αποφεύγουν την καταβολή των προβλεπόμενων φόρων, τελών, δασμών ή άλλης επιβάρυνσης και να αποκτούν έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος.

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με την ιεραρχική δομή και τον τρόπο δράσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι δραστηριοποιούνταν σε δύο (2) διακριτούς «πυρήνες».

Συγκεκριμένα, ο πρώτος «πυρήνας» ήταν επιφορτισμένος με την αγορά  από τοπικά κυκλώματα πώλησης και διακίνησης αλκοολούχων ποτών στη Βουλγαρία, επώνυμων αλκοολούχων ποτών και ποσοτήτων οινοπνεύματος, που είχαν μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και τιμή ενώ ενεργούσαν κατ’ εντολήν  των μελών του δευτέρου «πυρήνα» της εγκληματικής οργάνωσης.

Για την εισαγωγή των ποτών στην Ελλάδα χρησιμοποιούσαν φορτηγά διεθνών μεταφορών και ως φορτίο εμφάνιζαν νόμιμα εμπορεύματα (καυσόξυλα, είδη οικιακής χρήσης κ.λπ).

Μάλιστα για να αποφεύγουν τους ελέγχους και τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα, χρησιμοποιούσαν προπομπούς πολυτελή Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα, ενώ για τις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα ενεργοποιημένα σε αλλοδαπούς και μιλούσαν με ειδικό κώδικα.

Επίσης, φρόντιζαν να διέρχονται από τους μεθοριακούς σταθμούς όταν εκτελούσαν  υπηρεσία συγκεκριμένοι τελωνειακοί υπάλληλοι της Βουλγαρίας, τους οποίους και δωροδοκούσαν για να μην γίνει έλεγχος του εμπορεύματος.

Ο δεύτερος «πυρήνας» της οργάνωσης, αναλάμβανε την παραλαβή, την αποθήκευση, την επεξεργασία-παρασκευή των λαθραίων εμπορευμάτων και τη διάθεσή τους σε  κατανάλωση.

Συγκεκριμένα, με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού (ξύστρες, χαρτοκόπτες, ηλεκτρικά πιστολιά θερμού αέρα, μεταλλικές λάμες), αντικαθιστούσαν από τα αλκοολούχα ποτά τις ετικέτες βουλγάρικης γραφής και επικολλούσαν ετικέτες ελληνικής γραφής. Στη συνέχεια, τα διέθεταν σε καταστήματα-κάβες ιδιοκτησίας τους, καθώς και σε άλλα καταστήματα όπως καφέ-μπαρ, μίνι μάρκετ κ.α.

Αναφορικά με την αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) που εισήγαγαν λαθραία προέκυψε ότι μέρος αυτής τη διέθεταν για παρασκευή αλκοολούχων ποτών με ελληνικές ετικέτες, σε εργαστήρια που διατηρούσαν οι ίδιοι, ενώ το υπόλοιπο το διέθεταν ως καθαρό οινόπνευμα ή ως λοσιόν σε φιαλίδια με σήμα εταιρειών που κυκλοφορούν νόμιμα.

Πρωινές ώρες προχθές (06-07-2016), οργανώθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης στην οποία συνέδραμαν Εισαγγελικοί Λειτουργοί, αστυνομικοί των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ευβοίας και Μαγνησίας, καθώς και υπάλληλοι  Τελωνείων και του Γενικού Χημείου του Κράτους.

Αποτέλεσμα ήταν να εντοπιστούν οχήματα και διάφοροι χώροι, όπως καταστήματα και αποθήκες στους οποίους οι δράστες υλοποιούσαν την παράνομη δραστηριότητα τους.

Αναλυτικότερα, στη Μεταμόρφωση Αττικής εντοπίστηκε φορτηγό αυτοκίνητο, τη στιγμή που εκφόρτωνε σε αποθήκη, αλκοολούχα ποτά και ποσότητες οινοπνεύματος από τη Βουλγαρία. Εκεί συνελήφθησαν τα δύο (2) αρχηγικά μέλη του πρώτου «πυρήνα» της οργάνωσης, που είχαν αναλάβει την εισαγωγή του παράνομου φορτίου στη χώρα, ο οδηγός του φορτηγού καθώς και άλλα δύο μέλη του δεύτερου «πυρήνα».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν αναζητήσεις και έρευνες σε άλλες περιοχές της Αττικής όπως  στον Καρέα, την Καλλιθέα, τον Αυλώνα, το Παγκράτι αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας και της Μαγνησίας, όπου και συνελήφθησαν τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν οι ειδικότεροι ρόλοι τους και οι εγκληματικές δραστηριότητες τους.

Ενδεικτικά, στον Καρέα εντοπίσθηκε αποθήκη με μεγάλες ποσότητες φιαλών διάφορων αλκοολούχων ποτών γνωστών σημάτων, δεξαμενές αιθυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα) χωρητικότητας χιλίων (1.000) λίτρων η καθεμία και ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο στο οποίο γινόταν η αντικατάσταση των ετικετών των λαθραίων ποτών.

Η αποθήκη άνηκε στο αρχηγικό μέλος του δεύτερου «πυρήνα» της οργάνωσης, ο οποίος για να καταστήσει δυσχερή τον εντοπισμό της είχε εγκαταστήσει κλειστό κύκλωμα καμερών και τοποθετούσε τσιλιαδόρους κατά τις συναλλαγές.

Στον Αυλώνα, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εργαστήριο ποτοποιίας που κατείχε μέλος του δεύτερου «πυρήνα», ο οποίος όπως προέκυψε προμηθευόταν αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα) από την αποθήκη του Καρέα για να παρασκευάζει ποτά με ελληνικά σήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες τσίπουρου.

Σε κάβα ιδιοκτησίας του προαναφερόμενου, στην Καλλιθέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ποτών, που είχε παρασκευάσει και ήταν προς πώληση σε πελάτες του.

Ακολούθως, σε παράνομη αποθήκη που διατηρούσε έμπορος κάβας στο Αλιβέρι Εύβοιας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών, που είχε παραλάβει από τα μέλη του πρώτου «πυρήνα», ετικέτες ελληνικών σημάτων τις οποίες επικολλούσε στις φιάλες, λαθραία ποτά και ποσότητες παράνομου τσίπουρου.

Συνολικά, στο πλαίσιο των προαναφερόμενων ερευνών, στις οικίες των εμπλεκομένων αλλά και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

 • 397 φιάλες,
 • 279 φιάλες τσίπουρου,
 • 384 φιάλες ούζου,
 • 329 φιάλες οινοπνεύματος,
 • 4 μπιτόνια αιθυλικής αλκοόλης (οινόπνευμα),
 • 11 βαρέλια τσίπουρο,
 • 13 δεξαμενές με αιθυλική αλκοόλη (οινόπνευμα),
 • αλκοολούχα ποτά σε φιάλες των ενός (1), τριών (3) και πέντε (5) λίτρων,
 • 670 ευρώ, 120 δολάρια Η.Π.Α., 200 λέβα Βουλγαρίας καθώς και 3 τραπεζικές επιταγές αξίας 39.000 ευρώ,
 • 22 κινητά τηλέφωνα,
 • εργαλεία αποκόλλησης και κόλλησης ετικετών και
 • χιλιάδες ένσημες ετικέτες,
 • περίστροφο,
 • αεροβόλο όπλο και
 • κυνηγετικό όπλο τύπου FLOBERT.

Επίσης κατασχέθηκαν, ως μέσα μεταφοράς και διακίνησης των λαθραίων εμπορευμάτων δύο (2) φορτηγά αυτοκίνητα, τέσσερα (4) ημιφορτηγά αυτοκίνητα τύπου βαν και δύο (2) πολυτελή αυτοκίνητα.

Οι κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης θα παραδοθούν στις Τελωνειακές Αρχές για να καταλογισθούν οι διαφυγόντες φόροι, ενώ παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι συλληφθέντες οδηγηθήκαν χθες (07-07-2016) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανάκριση.

Σας ευχαριστώ.»

 

About the Author


p 22159