Ειδήσεις

Η νύχτα απόψε θα είναι πολύ περίεργη: Δείτε τι θα συμβεί…

Η νύχτα απόψε θα είναι πολύ περίεργη: Δείτε τι θα συμβεί…

Πραγματικά απίστευτο – Δείτε παρακάτω ΦΩΤΟ…

Τι είναι αυτό που θα συμβεί τελικά απόψε την αποψινή νύχτα;

Απόψε, θα δούμε ένα σπάνιο υπερθέαμα στον νυχτερινό ουρανό.

 

Ένα άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο θα «φωτίσει» την αποψινή βραδιά.

Προς ρομαντικούς (και όχι μόνο): Απόψε η «σούπερ Σελήνη»

Απόψε θα δούμε το πιο φωτεινό και μεγάλο φεγγάρι της χρονιάς.

Η «σούπερ Σελήνη» θα είναι ορατή απόψε, καθώς η απόσταση Γης-Σελήνης θα μικρύνει αρκετά (απόσταση σχεδόν 358.400 χιλιομέτρων) με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται 7% μεγαλύτερο και 16% φωτεινότερο από όσο μια συνηθισμένη πανσέληνος.

Γιατί την λένε σούπερ Σελήνη

Ο όρος υπερ-Σελήνη ή σούπερ-Σελήνη, που σημαίνει ότι η πανσέληνος συμπίπτει με το περίγειο, δεν είναι επιστημονικός, αλλά δημιουργήθηκε το 1979 από τον αστρολόγο Ρίτσαρντ Νόλε.

Έχει υιοθετηθεί επίσης από μερικούς ο όρος μικρο-Σελήνη ή μίνι-Σελήνη, όταν η πανσέληνος συμπίπτει με το απόγειο. Για να υπάρχει σούπερ-Σελήνη, το φεγγάρι πρέπει να απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Τον φετινό Δεκέμβριο η πανσέληνος και το περίγειο διαφέρουν κατά λιγότερο από μια μέρα.

Η σούπερ-πανσέληνος θα υπάρξει στις 17:47 ώρα Ελλάδος της Κυριακής 3 Δεκεμβρίου, ενώ το περίγειο της Σελήνης (δηλαδή το κοντινότερο πλησίασμά της στη Γη) θα συμβεί τη Δευτέρα το πρωί στις 10:42 ώρα Ελλάδας.

Στο περίγειο η Σελήνη θα απέχει από τη Γη 357.492 χιλιόμετρα, ενώ τη στιγμή της πανσελήνου λίγο παραπάνω (357.987 χλμ). Η πιο μικρή και σε μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη (406.268 χλμ.) πανσέληνος του 2017 είχε συμβεί στις 9 Ιουνίου, κοντά στο απόγειό της.

Πότε είναι η καλύτερη στιγμή να δείτε την σούπερ Σελήνη

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη στιγμή για να δει κανείς μια υπερ-πανσέληνο, είναι αμέσως μόλις το φεγγάρι «ανατείλει» λίγο πάνω από τη γραμμή του ορίζοντα.

Στη θέση αυτή, το φεγγάρι φαίνεται μεγαλύτερο και λαμπρότερο από ό,τι όταν σηκώνεται ψηλά στον ουρανό, επειδή όταν είναι χαμηλά, μπορεί κανείς να το συγκρίνει με στοιχεία του τοπίου (λόφους, κτίρια κ.α)….

Αφού έφτασες ως εδώ χάρισέ μας & ένα like στο facebook

About the Author